Höstpyssel för barn i skolan

De vackra färgerna utomhus med alla löv som faller gör hösten till den perfekta årstiden att plocka in naturen i klassrummet och låta eleverna pyssla och vara kreativa. Under hösten infaller några dagar som det kan passa bra att pyssla till, som till exempel internationella barndagen eller Halloween. Se vår artikel om Halloweenpyssel! Genom att ge eleverna rätt förutsättningar kan de skapa och känna sig stolta över sina arbeten, och du som lärare kan ge dem möjlighet att känna den där positiva känslan.Vi guidar dig här till olika pedagogiska höstpyssel för klassrummet. Välkommen till Majema!

Kreativa och färgsprakande elevarbeten skapar ett inbjudande och härligt klassrum. Låt eleverna skriva dikter och sätta upp med höstramar som de färglagt. Du kan integrera höstpysslet med olika ämnen genom att låta eleverna skriva svenska eller engelska ord vid höstlöv för att öva stavning och grammatik, de kan räkna med pysselmaterialet de samlar in i naturen, du kan passa på att träna artbestämning av träd, antingen utomhus eller när ni kommit in i klassrummet igen. Se tipsen nedan!

Lärarpraktikan

Lärarpraktikan är en serie kopieringsunderlag som ger dig som lärare självinstruerande lektionstips och hemuppgifter. Här hittar du handledning med en mängd idéer och förslag på teman.

Läs mer om Lärarpraktikan

Höstpyssel barn

Ta in naturen i klassrummet! Ge er ut tillsammans och plocka löv från olika träd. I klassrummet kan eleverna få i uppgift att skapa utifrån sitt material. De kan klistra löven på papper, rita, göra collage och mycket mer.

I vår bok Lärarpraktikan höst finns pyssel på temat höst, bland annat pyssel med löv men även andra pyssel som en höstram att färglägga. 

Löv

Sidan 5, kopieringsunderlag sidan 9.

Gör ett bokträd genom att kopiera upp kopieringsunderlagetet med löv. Det ska alltid finnas löv tillgängligt i klassrummet, så att eleverna varje gång de läst ut en bok ska kunna ta ett löv och skriva bokens titel, författare, sitt eget namn och dagens datum på ett löv. De kan även skriva sitt betyg på boken om de vill. Låt sedan eleverna färglägga lövet innan det sätts upp i klassens bokträd.
Börjar ni med detta vid höstterminens start så fylls hela trädet tiden med löv och blir förhoppningsvis ett färgglatt inslag i klassrummet. 
Förslagsvis kan ni ha som målsättning att fylla trädet fram till vecka 46, då infaller Barnboksveckan, ett bra tillfälle att ordna en stor bokfest. Barnboksdagen i april är också ett bra tillfälle att uppmärksamma bokträdet. 

Ni kan också samla höstord och låta eleverna skriva dem på löven (kopieringsunderlaget).
Låt eleverna skriva ett ord per löv:

  • höstsaker (substantiv)
  • sådant man gör på hösten (verb)
  • ord som beskriver hösten (adjektiv).

Färglägg löven, en färg per ordklass, innan de sätts upp.

Löven kan också användas till: 

  • att rama in anslagstavlan
  • att samla engelska höstord
  • matteuppgifter, en uppgift på lövets ena sidan och lösningen på den motsatta sidan.

Höstram

Sidan 4, kopieringsunderlag sidan 7.

Låt eleverna tillsammans komma på olika höstord, skriv gärna upp dem till exempel i form av en tankekarta. Låt sedan eleverna skriva höstdikter på ramen från kopieringsunderlaget (sidan 7) med hjälp av höstorden. De kan skriva på randigt papper eller på datorn och sedan klistra fast sina dikter i ramarna.

Ramen kan också användas till:

  • faktameningar om hösten
  • en höstsaga
  • en höstbild.

Höstpyssel för små barn – förskoleklass

Här kommer ytterligare några förslag på höstpyssel med löv, tipsen riktar sig till de yngsta.

Lövdjur

Ser du vilket djur lövet ser ut som? Kanske en nyckelpiga, en fågel eller en kanin? 
Klistra lövet på ett papper och rita dit nos, ögon, svans med mera. 
Kan du få flera löv att tillsammans se ut som ett djur? 

Rita ett självporträtt med hjälp av dina löv

Du kan till exempel rita ett ansikte på papper och låta löven bli hår, en hatt eller varför inte kläder?

Gör ett höstkort

Måla vattenfärg på löven och använd dem sedan att stämpla papper med. 
När de torkat, klipp ut kortet och skriv, eller få hjälp att skriva, en hälsning till en klasskamrat eller till en familjemedlem.

Lövspöken är roligt att göra 

Använd löv och klistra på plastögon eller rita dit ögon och läskiga attiraljer med tusch. Häng upp bilden på tavlan. Eller gör Halloweenkort och klistra fast dina lövspöken.


Lärarpraktikan höst Ladda ner
Lärarpraktikan höst Ladda ner
Lärarpraktikan höst Ladda ner
Lärarpraktikan höst Ladda ner

Hoppas att dessa tips lockar till att låta kreativiteten flöda i klassrummet. Vi har många böcker som inspirerar till ett kreativt och roligt lärande. Titta in hos oss på Majema för mer inspiration!

Webbinarier

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.

Läs mer om webbinarier