Klockan för barn - lära sig klockan
Idag är den analoga klockan betydligt mindre vanlig än tidigare. Det är allt vanligare att kolla tiden digitalt på till exempel mobilen. Detta påverkar självklart förmågan att tidigt lära sig den analoga klockan och visarnas funktion. Men det är viktigt att få eleverna att förstå kopplingen mellan analogt och digitalt.
Eftersom många idag lär sig den digitala klockan först, kan man använda den kunskapen som draghjälp för att lära sig den analoga. Du kan till exempel fråga eleverna:
- Om vi slutar klockan 14:00 idag, vad är den analoga klockan då? Jo, då är klockan två.
De flesta elever kan klockan när de lämnar årskurs tre, men det kan finnas elever som har svårigheter att lära sig klockan. En orsak kan vara att vi oftast utgår från 10-bas i matematiken, medan klockan har 12 timmar. Samtidigt består ett dygn av 24 timmar, det betyder dessutom två varv på klockan. Den digitala klockan har dock 24 timmar. Utöver det består en timme av 60 minuter, alltså 60-bas. Som om det inte vore nog så räknar vi med hundradelar och tiondelar under en sekund.
Tips för att träna på den analoga klockan:
- Geometriska mönster – till exempel att 20 minuter är 1/3 h och 30 minuter är 1/2 h.
- Öva digitalt med analogt – arbeta parallellt med klockorna och låt eleverna översätta tiden mellan de olika klockorna.
- Analog klocka på tavlan – använd en analog klocka du satt upp på tavlan vid lektionens start, ställ frågor till eleverna som till exempel:
– Om klockan är två nu och lektionen slutar om 45 minuter, vad är klockan då? - Gör övningar ur läromedel, till exempel ur vår serie Dagens matte.