Läsresan åk 2

Fortsätt läsa och skriva tillsammans – en väg till framgång 
I åk 2 är din uppgift som lärare är att utmana och stödja elevernas läs- och skrivprocess på olika sätt. Läsresan hjälper dig att utveckla alla dina elevers läs-och skrivförmåga. Arbetssättet utmärks av att eleverna ges stöd i form av högläsning, samtal, vägledning och modeller. Under arbetets gång blir eleverna mer självständiga, texterna känns igen och läs- och skrivstrategierna blir till de redskap eleverna behöver för att läsa och skriva mer på egen hand. Men högläsningen, den gemensamma läsningen och samtalen fortsätter.
Läsebok

I Läsresan är den gemensamma läsupplevelsen det centrala. Därför har alla elever samma läsebok. Att utgå från en gemensam text skapar delaktighet, läsglädje och ger många tillfällen till textsamtal. Läseboken innehåller 15 kapitel med olika texttyper: berättande, poetiska, instruerande, beskrivande, förklarande och argumenterande. I läseboken presenteras också strategier för läsförståelse. Här finns även modeller för textanalys.

Bläddra i boken

Arbetsbok

I Läsresan arbetsbok följs läsebokens texter upp. Eleverna arbetar med ordkunskap, läsförståelse, stavning, grammatik och att skriva själva utifrån modelltexter. Modellerna visar hur man bygger upp en text och ger exempel på den struktur som den aktuella texttypen har. Skrivuppgiften avslutas med en checklista för elevens koll av sin egen text samt kamratrespons. Efter vart femte kapitel finns en diagnos med tillhörande självbedömning – Lilla kollen.

Bläddra i boken

Lärarwebb

Inled dina lektioner med att lyssna på kapitlets text, arbeta med ordförståelse och modelltexter. I språklådan finns flera olika interaktiva och språkstimulerande övningar att arbeta med tillsammans. Både läsebok och arbetsbok kan visas i storformat. Ifrån lärarwebben har du även tillgång till lärarhandledning, läsläxa och möjlighet att skriva ut alla kopieringsunderlag. Läsresan webb är anpassad för interaktiv skrivtavla, projektor, dator och surfplatta.

Prova digitalt

Elevwebb

Eleverna loggar enkelt in på Läsresan.se med klassens gemensamma lösenord. Dina elever kan då läsa och lyssna på alla texter i läseboken, skriva, öva stavning, träna ordklasser och mycket annat, både i skolan och hemma.

Lärarhandledning

I lärarhandledningen får du en tydlig beskrivning av arbetsgången för alla komponenter. Strukturen är enkel och tydlig, varje lektion har en egen sida. Här beskrivs vilka övningar som kan inleda din lektion samt hur dina elever arbetar vidare. Du får förslag på hur ni läser kapitlets text gemensamt och individuellt, vilka läsförståelsefrågor som passar, hur ni kan samtala om texttypen och göra en textanalys. Du får också en tydlig guide för hur du kan arbeta med modelltexter vid elevernas eget skrivande. Kort för läsflyt, modeller för textanalys, hemuppgifter med mera – allt finns som kopieringsunderlag.

Bläddra i boken

Läsläxor

Läsresan läsläxor består av två böcker med samma texter, men på två svårighetsnivåer. Läxböckerna innehåller 15 kapitel med olika texttyper, precis som i läseboken. Här får dina elever möta en ny text kopplad till aktuell texttyp i Läsresan läsebok. Läsresan läsläxor finns också för utskrift på Läsresan lärarwebb. Till varje läsläxa finns det tillhörande läsförståelsefrågor och skrivuppgifter. Läxböckerna finns för åk 1–3.

Läsläxor, kopieringsunderlag

De här kopieringsunderlagen innehåller uppgifter till Läsresan läsläxor. Till varje kapitel i läxboken presenteras tillhörande läxblad. De innehåller läsförståelsefrågor på flera nivåer och skrivuppgifter. Läxbladen går också att skriva ut från lärarwebben.

Nivåböcker

I Läsresans nivåböcker får dina elever öva läsning på sin egen nivå, vilket är ett viktigt komplement till den gemensamma läsningen. Nivåböckerna innehåller berättande, beskrivande och förklarande texter. Varje bok har läsförståelsefrågor. Böckerna finns på åtta nivåer, volym 1 och volym 2, och säljs i paket med åtta olika titlar i varje.

Se alla nivåbokspaket

Lästeater

I Läsresans lästeater finns det 20 korta pjäser där fokus ligger på läsning och lästräning. I en lästeater övas läsflyt och att läsa med inlevelse. Pjäserna varierar i både längd och antal roller och är dels baserade på böckerna i Läsresans nivåboksbibliotek, dels på klassiska sagor. Men de går lika bra att läsa utan att ha tillgång till de ursprungliga berättelserna.

Så här använder du lärarwebben

Resan börjar på webben! Läsresan webb innehåller både en lärar- och en elevwebb.  Ta del av vår videoguide, som visar hur webben blir ditt stöd i undervisningen och hur eleverna kan öva mer på egen hand, både hemma och i skolan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad, få prova-på-övningar och bli inspirerad med Majemas nyhetsbrev.

Läsresan