I Läsresan läsebok åk 2 är den gemensamma läsningen det centrala och därför läser alla samma text. Läsresans läsebok åk 2 innehåller 15 olika texter. Det är berättelser, faktatexter, instruktioner, poesi och argumenterande texter. Alla texter innehåller illustrationer och/eller foton som ger ett tydligt bildstöd för läsningen. Texterna är tänkta att lyssnas på och läsas gemensamt, på olika sätt och flera gånger. Den gemensamma läsningen stimulerar elevens intresse att läsa på egen hand. Tanken är att eleverna även lästränar på egen hand, i par eller i grupp.
I Läsresans arbetsbok åk 2 följs läsebokens texter upp. Eleverna arbetar med ordkunskap, läsförståelse, stavning, grammatik och att skriva själva utifrån modelltexter. I stavning övas 10 ord varje kapitel. Grammatik, språkets uppbyggnad och regler, övas i varje kapitel. I åk 2 introduceras ordklasserna substantiv, adjektiv och verb. Två sidor i varje kapitel ägnas åt att skriva text. Genom en förklaringsruta och en modelltext lyfts texttypens språkliga drag. Efter vart femte kapitel finns en diagnos med självbedömning - Lilla kollen.
Läsresan åk 2 har en webb som innehåller både en lärarwebb och en elevwebb för klassens alla elever. Ditt undervisningsstöd, lärarwebben, där hittar du det interaktiva stöd du behöver för varierade genomgångar. Här startar du lektionen genom att gå igenom de nya orden i kapitlet, lyssna på texten eller skriva utifrån modelltexter. I Språklådan hittar du flera olika interaktiva, språkutvecklande övningar. På flera av arbetsbokens och läsebokens sidor finns en webblogga som visar att det finns extra material på webben kopplat till sidan. I lärarwebben hittar du även lärarhandledningen med kopieringsunderlag. Härifrån aktiverar du de texter som eleverna ska kunna läsa på sin webb. Eleverna loggar enkelt in på Läsresan.se med klassens gemensamma lösenord. Där kan de läsa och lyssna på aktiverade texter från läseboken, skriva, öva stavning, träna ordklasser och mycket mer - både hemma och i skolan.
Läsresans lärarhandledning åk 2 innehåller en tydlig beskrivning av arbetsgången i läsebok, arbetsbok och webb. Färdiga förslag på lektionsplanering, varje lektion har en egen sida. Du får konkreta förslag hur ni läser kapitlets text gemensamt och individuellt, vilka läsförståelsefrågor som passar, hur ni kan samtala om texttypen och göra en textanalys. Du får en guide hur du kan arbeta med modelltexter vid elevernas eget skrivande. Som kopieringsunderlag hittar du bl.a affischer med en översikt över vad som ska övas och läras i kapitlet, textanalys, berättelsekort, hemuppgifter, läsförståelsesnurra.
Läsresan läsläxor består i varje årskurs av två böcker. De två böckerna innehåller samma texter, men på två olika svårighetsnivåer. Läxböckerna innehåller 15 kapitel med olika texttyper, precis som i läseboken. Här får dina elever möta en ny text kopplad till aktuell texttyp i Läsresan läsebok. Läsaresan läsläxor finns också för utskrift på Läsresan lärarwebb. Till varje läsläxa finns det tillhörande läsförståelsefrågor och skrivuppgifter.
De här kopieringsunderlagen innehåller uppgifter till Läsresan läsläxor. Till varje kapitel i läxboken presenteras tillhörande läxblad. De innehåller läsförståelsefrågor på flera nivåer och skrivuppgifter. Läxbladen går också att skriva ut från lärarwebben.
I Läsresan finns småböcker i åtta nivåer. Böckerna är tänkta som ett komplement till Läseboken och ger varje elev möjlighet att lästräna på sin nivå och utifrån sina intressen, både i skolan och hemma. Varje nivå innehåller åtta olika böcker med tillhörande läsförståelsefrågor. Flera av böckerna innehåller också en lästeater som bygger på bokens berättelse.
Att fortsätta läsa och skriva tillsammans - en väg till framgång! Nu börjar dina elever i åk 2 och din uppgift som lärare är att utmana och stödja elevernas läs- och skrivprocess på olika sätt. Läsresan, med sitt språkutvecklande fokus, hjälper dig att utveckla alla dina elevers läs-och skrivförmåga. Arbetssättet utmärks av att eleverna ges stöd i forma av högläsning, samtal, vägledning och modeller. Under arbetets gång blir eleverna mer självständiga, texterna känns igen och läs- och skrivstrategierna blir till de redskap eleverna behöver för att läsa och skriva mer på egen hand. Men högläsningen, den gemensamma läsningen och samtalen fortsätter. Med en genomtänkt och varierad läs- och skrivundervisning ger du dina elever lagom med utmaningar samt förutsättningar och möjligheter att lyckas.
Resan börjar på webben! Läsresan webb innehåller både en lärar- och en elevwebb. Ta del av vår videoguide, som visar hur webben blir ditt stöd i undervisningen och hur eleverna kan öva mer på egen hand, både hemma och i skolan.