Räknesätt - de fyra räknesätten
Det finns fyra grundläggande räknesätt: addition, subtraktion, multiplikation och division. Utöver dessa finns potensräkning (upphöjt till) och räkning med rotuttryck. Vid addition och multiplikation kan man byta plats på talen som adderas eller multipliceras: a + b = b + a och a · b = b · a. Man kan säga att de är symmetriska eller kommutativa. Man kan även säga att addition och subtraktion är kopplade till varandra. Om man tar summan i en addition och subtraherar den ena termen så får man den andra termen som svar: a + b = c, c – b = a. På samma sätt är multiplikation och division kopplade till varandra. Om man tar kvoten i en division och multiplicerar med nämnaren så får man täljaren som svar. a/b = c, c · b = a. Det kan låta krångligt med bokstäver, men sambanden kan vara till hjälp för eleverna när de övar på de olika räknesätten. Här nedan går vi kort igenom de fyra räknesätten. Se gärna våra separata artiklar som finns till varje räknesätt med fördjupning och lektionstips! Välkommen till Majema!

Att förstå hur de fyra grundläggande räknesätten fungerar, kunna göra enklare beräkningar och bedöma rimligheten i svaret är viktiga förutsättningar för att klara av vardagen på ett bra sätt. Det är många gånger per dag vi använder dessa räknesätt, till exempel när vi ska handla något eller när vi ska dela upp något och få lika mycket var. Vi adderar, subtraherar, multiplicerar och dividerar flera gånger om dagen. Att behärska de fyra räknesätten är grunden för att utvecklas vidare i matematiken.
Mitt i Prick

Mitt i prick är ett heltäckande basläromedel i matematik där eleverna får möta matematikens värld och dess olika begrepp på ett genomtänkt och utvecklande sätt redan i förskoleklass.
Räknesätt
De första räknesätten eleverna möter i skolan är addition, plus, och subtraktion, minus. I Mitt i Prick 1A grundbok introduceras eleverna för addition och subtraktion. På sidan 33 presenteras begreppet hälften. Därefter följer olika uppgifter med addition och subtraktion. När eleverna sedan går vidare till Mitt i Prick 2A grundbok presenteras de övriga två räknesätten, multiplikation och division. På sidan 48 jämförs addition och multiplikation med hjälp av tärningar och på sidan 93 får eleverna öva genom att dela upp antalet bollar så att det blir lika många bollar till alla barn.
De fyra räknesätten
Här följer terminologin för de olika räknesätten.
Addition
Addition, plus
Man säger att man adderar, räknar plus.
Symbolen är +
Talen som adderas kallas termer och resultatet kallas summa.
term + term = summa
Exempel: 15 + 3 = 18
Subtraktion
Subtraktion, minus
Man säger att man subtraherar, räknar minus.
Symbolen är –
Talen som subtraheras kallas termer och resultatet kallas differens.
term – term = differens
Exempel: 11 – 5 = 6
Multiplikation
Multiplikation, gånger
Man säger att man multiplicerar, tar gånger.
Symbolen är x, · eller *
Talen som multipliceras kallas för faktorer och resultatet kallas produkt.
faktor · faktur = produkt
Exempel: 3 · 4 = 12
Division
Division, delat
Man säger att man dividerar, delar.
Symbolen är −, /
Talen som divideras kallas för täljare (övre) och nämnare (undre) och resultatet kallas kvot.
täljare/nämnare = kvot
Exempel: 16/2 = 8
Lycka till med räknesätten!

Att kunna addera, subtrahera, multiplicera och dividera är grundläggande och viktiga kunskaper vi får med oss från skolan. Eleverna behöver repetera och träna många gånger. För att göra den delen av matematikundervisningen inspirerande och rolig har vi utformat läromedel som på bästa sätt och med lagom progression stärker elevernas lärande och vägleder dig som lärare. Serien Mitt i Prick är exempel på just det. Vill du få fler tips, se våra andra artiklar om till exempel addition, subtraktion, multiplikation, division, mattekluringar och problemlösning. Vi har även artiklar inom många andra områden, som svenska, engelska och olika pyssel. Väl mött hos oss på Majema!

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.