Roliga mattespel i klassrummet
Mattespel är ett trevligt komplement för variation av matematikundervisningen i grundskolan. Spelen hjälper eleverna att på ett roligt och kreativt sätt förbättra sina mattekunskaper. Här finner du som lärare några tips kring aktiviteter och mattespel. Välkommen till Majema!

I läroplanen betonas inlärning med hjälp av lek. Därför är mattespel ett bra sätt att variera lektionerna i matematik. Eleverna glömmer för en stund att de övar matte, även om det är precis vad de gör, och de tänker inte på om något verkar svårt. Ni får också en härlig stund tillsammans i klassrummet där fokus för ett tag hamnar på ett spännande inlärningssätt. Instruktioner till mattespelen kan skrivas ut så att eleverna kan ta med sig dem hem och fortsätta att öva på ett lekfullt sätt.
Mitt i prick

Mitt i prick är ett heltäckande basläromedel i matematik där eleverna får möta matematikens värld och dess olika begrepp på ett genomtänkt och utvecklande sätt redan i förskoleklass.
Roligt mattespel
Nedanstående aktiviteter passar för förskolan och åk F–3 men kan såklart anpassas för andra årskurser. I aktiviteterna utvecklar barnen förståelse för begrepp som antal, mängder och ordning samt talbegrepp. De utvecklar också sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang. Ofta ökar elevernas matematiska förståelse när de arbetar praktiskt. Grupp- och parövningar gör att de kommunicerar och lyssnar på varandra, vilket ökar deras samarbetsförmåga. Matematiska samtal är viktiga för att lyfta fram olika sätt att tänka och lösa uppgifter.
Aktiviteter:
- Använd tärningar för att ge barnen olika uppdrag ute eller inne. De får slå en tärning och sedan hämta lika många pinnar, kottar, stenar, blommor, klossar eller kuddar som tärningen visar. De kan också hoppa lika många gånger, springa lika många varv, ta lika många elefantkliv, myrsteg eller grodhopp som det finns prickar på tärningen.
- Ta fram små föremål som knappar, pasta, stenar eller legobitar. Låt barnen ordna dem i samlingar med ett visst antal i varje, till exempel i stigande antal från ett och uppåt så långt de klarar. Be dem sedan berätta hur de gjort och hur många saker det är i varje samling.
- Använd föremålen från övningen ovan. Gör en tabell med två spalter, lägg bilder på föremålen i den ena spalten. Låt barnen rita streck i den andra spalten, lika många streck som antalet föremål de sorterat. Om barnen lärt sig hur antal skrivs med siffror kan tabellen ha tre spalter och de skriver antalet med siffror i tredje spalten.
Ur Praktisk matematik – med språket som bas
I handledningen Praktisk matematik – med språket som bas för åk F–3 ger vi förslag på hur du kan arbeta praktiskt och språkutvecklande med matematik inom områdena: taluppfattning, former och mönster, tid, längd samt vikt och volym.
Addition/subtraktion
Sorterings- och begreppsövning och ramsräkning (sidan 6), klassövning i praktisk matematik.
Material: föremål som eleverna plockat ute, till exempel kottar, kastanjer, pinnar, stenar, eller annat från naturen, alternativt saker från klassrummet, till exempel sudd och pennor.
- Lägg alla föremålen på mattemattan och låt eleverna föreslå olika sätt att sortera föremålen. Detta lockar fram kreativitet, engagemang och diskussion. Be eleverna att berätta hur de tänkte när de sorterade. Några sätt att sortera föremålen är efter storlek, färg, material eller annat.
- Träna olika begrepp som till exempel: liten, stor, minst, störst, kort, lång, kortast, längst, lätt, tung, lättast, tyngst, före, efter etc.
- Lägg föremålen i olika rader, både lodrätt och vågrätt, och träna på begreppen underst, överst, mitten, höger, vänster, först, sist etc.
- Låt eleverna ramsräkna föremålen.
- Låt varje elev lägga lika många föremål, till exempel 8, framför sig och räkna sedan alla föremål gemensamt från vänster till höger.
- Passa på att gemensamt räkna alla elever i klassen. Räkna sedan allas händer, fötter, ögon, öron, tår, fingrar etc.
- Lek Kims lek. Lägg fram ett antal föremål på mattan. Räkna dem. Titta på dem en stund. Låt en elev plocka bort ett föremål medan resten av eleverna blundar. Försök att komma på vad som är bortplockat. – Hur många föremål är kvar? Gör på samma sätt men lägg till ett föremål istället för att plocka bort ett.
Lycka till med matteaktiviteterna!
Vi hoppas att du som lärare har fått inspiration till att variera undervisningen med inslag av mattespel och olika aktiviteter, och att eleverna får många lärorika, kreativa och utvecklande stunder under matematiklektionerna i klassrummet. Om du vill ha fler tips inom andra områden har vi även artiklar om till exempel läsförståelse, mattekluringar och annat där inspiration kan behövas. Varmt välkommen till oss på Majema!

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.