Division - ett av de fyra grundläggande räknesätten
När vi talar om division säger vi att vi dividerar eller delar. De två tal som divideras kallas täljare och nämnare och svaret kallas kvot. Vanliga sätt att dividera är med huvudräkning eller kort division. Division är det omvända mot multiplikation. Goda kunskaper om multiplikationstabellen kan därför vara till stor hjälp när eleverna ska lära sig behärska division. Det finns två typer av division: delningsdivision och innehållsdivision. Låt oss gå in på allt detta mer i detalj. Välkommen till Majema!

Mitt i Prick

Mitt i prick är ett heltäckande basläromedel i matematik där eleverna får möta matematikens värld och dess olika begrepp på ett genomtänkt och utvecklande sätt redan i förskoleklass.
Vad är division?
Division skrivs på följande sätt:
Täljare = Kvot
Nämnare
För att komma ihåg att det är täljaren som är överst kan man tänka att täljaren står på taket. Nämnaren står nere. Symbolen för division är / eller -.
Dela lika
I årskurs 2 ska eleverna till exempel kunna lösa uppgifter i division inom talområdet 0–20 och förstå division som likadelning.
Vi tar ett exempel på sidan 93 i Mitt i Prick 2A grundbok, där eleverna ska dela upp bollar så att barnen får lika många. När de räknat uppgifterna i boken kan de testa att göra samma sak med till exempel sudd eller kulor. Som lärare får du god vägledning i arbetet i Mitt i prick 2A lärarhandledning. På sidan 84 kan du läsa berättelsen till kapitel 32 och se de rätta svaren till uppgifterna.
I Mitt i Prick 2B grundbok övar eleverna på sidan 132 att dela lika, men även att skriva ut kvoten, svaret, på tillhörande bråktal. Du som lärare får handledning i Mitt i Prick 2B lärarhandledning, där du på sidan 114 kan läsa tillhörande berättelse och ta del av de rätta svaren.
Uppställning division
Den form av uppställning som kallas kort division innebär att man dividerar varje talsort för sig och börjar med den största, i exemplet nedan alltså med hundratalen. Vi går här igenom kort division steg för steg.
- Exempel: 642/2 = ?
Täljaren är 642 och nämnaren 2.
Vi börjar med hundratalet 6. Vad är 6 dividerat med 2? Man kan också tänka:
hur många gånger går 2 i 6? Alltså, vad ska jag multiplicera 2 med för att få 6? Svar: 3.
Då skriver vi först 3 efter likhetstecknet.
642/2 = 3 …
Sen går vi vidare: Vad är 4 dividerat med 2, eller hur många gånger går 2 i 4? Svar 2.
Då skriver vi 2 efter 3:an.
642/2 = 32 …
Sista frågan blir: Vad är 2 dividerat med 2, eller hur många gånger går 2 i 2? Svar 1.
Då skriver vi 1 efter 32.
642/2 = 321
Vi kan alltid dubbelkontrollera svaret genom att ta 321 x 2.
321 x 2 = 642 (rätt!)
I årskurs 4 ska eleverna kunna välja och använda en metod för olika uppgifter med division, kunna förstå och använda flertalet begrepp samt kunna resonera kring, formulera och lösa problem på olika sätt.
Mitt i Prick 4B grundbok ger eleverna goda möjligheter att öva detta. På sidan 90 beskrivs täljare, nämnare och kvot, och eleverna får träna på olika uppgifter med division. De får dessutom kontrollera att kvoten stämmer med hjälp av multiplikation.
Delningsdivision och innehållsdivision
På sidan 85 i Mitt i Prick 4B grundbok får eleverna öva på skillnaden mellan delningsdivision och innehållsdivision. Så vad är då skillnaden?
Delningsdivision
6 bollar delas lika i 3 lådor.
Hur många bollar är det i varje låda?
6/3 = 2 Svar: 2 bollar
Laborativt kan man tänka att man ”delar ut” bollarna och ser hur många varje låda får.
Innehållsdivision
6 bollar delas så att det är 2 bollar i varje låda.
Hur många lådor behövs?
6/2 = 3 Svar: 3 lådor
Laborativt kan man tänka att man grupperar bollarna, lägger i grupper/högar, med 2 i varje, och ser hur många grupper det blir.
Öva division

Att öva division kan göras på många kreativa och roliga sätt tillsammans i klassrummet. Varför inte dela upp godisar, lika många till alla i klassen, någon dag när det är lite fest. En bra grund för att lyckas med division får eleverna genom att kunna multiplikationstabellen väl. Med vår serie Mitt i Prick och dess lärarhandledningar hoppas vi kunna ge de bästa förutsättningarna för att du som lärare ska kunna utföra det arbetet på ett roligt och inspirerande sätt. Väl mött hos oss på Majema!

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.