Terminsplanering - grovplanering, projektplanering och veckostruktur
Terminsplanering är viktigt för att få en överblick över vad som ska hinnas med under terminen. Med terminsplaneringen kan du som lärare även strukturera vilka moment som ska testas och bedömas. Terminsplaneringen blir en grovplanering utifrån vilken du strukturerar veckoplaneringen och lektionsplaneringen för att ha koll på allt. En terminsplanering är grunden till att du som lärare ska veta att du och eleverna är i fas med vad som ska göras. Här kommer några konkreta tips på hur du gör en detaljerad terminsplanering och vilka lärarkalendrar som kan passa. Välkommen till Majema!
Det är många moment inom varje ämne som ska hinnas med och det är många förmågor som ska testas. Genom goda rutiner med detaljerade terminsplaneringar får du en bra överblick och även möjlighet att titta tillbaka och utgå från tidigare planeringar för kommande läsår.
Terminsplaneringar kanske görs tillsammans med kollegor på whiteboarden. Fota av och skriv in planeringen i din lärarkalender, då vet du alltid var du har den och den är lättillgänglig även vid teknikstrul. För några passar det kanske bra att bara ha sina planeringar digitalt, men för många är det praktiskt att ha planeringarna ihop med almanacka, klasslistor och annan information i sin lärarkalender.
Terminsplanering – lektionsplanering
Våra lärarkalendrar har utrymme för både terminsöversikt och veckoplaneringar. Här följer ett förslag på hur en terminsplanering kan göras.
- Grovplanering
Gör en tidslinje med terminens alla veckor utsatta.
Markera ut lovdagar, idrottsdagar och andra dagar som skapar ”avbrott” i undervisningen. Dela in veckorna i block, till exempel för ämnet engelska:
- Uppstart v.34–35.
- Reading v.36–43.
- Höstlov v.44.
- Writing v.45–47.
- Utvecklingssamtal v.48.
- Vocabulary v.49–50.
- God jul v.51.
- Projektplanering
Planera både innehållet och vilka förmågor som ska tränas.
Till grovplaneringen vecka för vecka lägger du en detaljplan för varje block. Skriv detaljerat upp vad varje block ska innehålla och vad som ska hinnas med.
Exempel för blocket Reading i engelska:
- Läsa en bok med totalt 120 sidor, ca 15 sidor i veckan, samtala om innehållet enskilt och i grupp. Besvara några frågor om läsningen samt skriva några egna meningar om boken.
Under grovplaneringen skriver du in vilka förmågor som ska testas i varje block. I engelska till exempel ”läser, förstår och tolkar innehåll och detaljer i texter av olika slag”.
- Lektionsplanering
Sista delen av terminsplaneringen blir att planera vecka för vecka, lektion för lektion, för varje block. Till exempel kan det se ut så här för blocket Reading i engelska:
- Månd: högläsning, samtal om innehåll.
- Tisd: läsa i grupp, gruppdiskussion.
- Onsd: ingen lektion.
- Torsd: läsa själva.
- Fred: analys.
Terminsplanera
När du gjort terminsplaneringarna är våra lärarkalendrar är ett utmärkt redskap för att få struktur och skapa överblick. Kalendern ger dig förutsättningarna att ha fortsatt kontroll över att terminsplaneringen följs vecka för vecka.
I början av kalendern finns en terminsöversikt, där kan du fylla i din terminsplanering vecka för vecka med vilket block som ska utföras när, samt detaljplan och vilka förmågor som ska tränas och testas. För varje månad finns även en månadsöversikt för veckoplanering med rutor för månadens alla dagar, där kan du skriva in veckoplaneringen för det block du jobbar med just då.
Majemas lärarkalenderar
Majema är ledande på planeringskalendrar för lärare och vi vet att dessa är mycket uppskattade och har underlättat terminsplaneringen för lärare år efter år, vilket vi hoppas få fortsätta att göra. Med hjälp av lärarkalendern och våra läromedel hoppas vi kunna bidra till att du får struktur på planeringen! Väl mött hos oss på Majema!